ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ "ΟΑΣΙΣ"

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Απλά είναι νόμιμο.

Με τον όρο αλκοολισμός, δεν εννοούμε απλώς και μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αλλά την εσωτερική απώλεια ελέγχου, την ανάγκη του ατόμου να καταναλώνει αλκοόλ με κάθε ευκαιρία και την εμφάνιση ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς κατά την χρήση. Το άτομο που πάσχει από αλκοολισμό χάνει σταδιακά, την ελευθερία του απέναντι στο αλκοόλ. Το μετατρέπει σε κεντρικό άξονα της ζωής του, χάνοντας οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τη δουλειά, το σπίτι, τις υποχρεώσεις και γενικά την καθημερινή ανθρώπινη ζωή.

Σημαντικό είναι να καταρριφθούν  τα στερεότυπα και οι μύθοι που αφορούν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Ο παλιός παραδοσιακός αλκοολικός που ήταν ανεκτός στην οικογένεια και τη γειτονιά, δεν υπάρχει πια. Σήμερα, αλκοολικοί είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, μόρφωσης κοινωνικής τάξης και οικονομικού επιπέδου. Κι αυτό γιατί το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή κοινωνική συναλλαγή. Οι περισσότερες κοινωνικές επαφές, γιορτές, εκδηλώσεις, επαγγελματικές συσκέψεις περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Η σύγχρονη ζωή με τους έντονους ρυθμούς της, η ανεργία, το κυνήγι του χρήματος, ο εγωκεντρισμός και οι δυσκολίες στις σχέσεις των ανθρώπων, οδηγούν σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ατομική ψυχοπαθολογία και έντονη μοναξιά. Κάπου εκεί έρχεται το αλκοόλ για να καλύψει προσωρινά τα προβλήματά του.

Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι σχετικά φτηνό, ενώ η χρήση του δεν διώκεται ποινικά και είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Το αλκοόλ όμως είναι εξαρτησιογόνος και ψυχοτρόπος ουσία. Είναι μία ύπουλη και προοδευτική ασθένεια.

thumbnail

Η θεραπεία του Αλκοολισμού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η άρνηση. Όσο πιο πολύ βυθίζεται κανείς στον αλκοολισμό τόσο το αρνείται.

Άρα η αποδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του και στη συνέχεια θα χρειαστούν μία σειρά αλλαγών στην συμπεριφορά, στη νοοτροπία και στον τρόπο ζωής.

Σημασία έχει ότι σήμερα στο πρόβλημα του αλκοολισμού υπάρχει λύση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ασφαλής χρήση αλκοόλ θεωρείται για τις γυναίκες το 1 ποτήρι ημερησίως, για τους άντρες τα 2 και για τις εγκύους και τους ανήλικους κανένα. 4 ποτά μονοκοπανιά για τους άντρες και 3 για τις γυναίκες συνιστούν επικίνδυνη χρήση οινοπνεύματος.

Ο αλκοολισμός είναι η 3η πιο θανατηφόρα νόσος στη γη.

Η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών:

  • 1,2 εκατομμύρια Έλληνες κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ.
  • Στους μαθητές η κατάσταση είναι σοβαρή: Τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας ατόμων που πίνουν για πρώτη φορά κυμαίνεται μεταξύ 11 – 12,2 ετών.
  • Το 2000 το 35% των αλκοολικών ήταν γυναίκες (από 8% που ήταν το 1966), ενώ το 10% -15% ανήλικοι.
  • Σύμφωνα με την Τροχαία, 1.100 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην άσφαλτο από υπερκατανάλωση οινοπνεύματος.