Τζόγος

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ

Ο εθισμός στον τζόγο είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται, που καταστρέφει, που οδηγεί στον θάνατο. Εκατομμύρια άνθρωποι «νοσούν» και αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, ενώ οδηγούνται σταδιακά στην οικονομική καταστροφή και συχνά στην αυτοκτονία.

Μάθε Περισσότερα

Ο τζογαδόρος

Ο τζογαδόρος δε μπορεί να ελέγξει την εμμονή του να παίξει. Τον εθισμό του στον τζόγο. Συμπεριφέρεται παράλογα και φτάνει στο σημείο να δανείζεται αλόγιστα από παντού, να κλέβει, να πουλάει αντικείμενα δικά του ή της οικογένειάς του και να καταχράται χρήματα στη δουλειά του.

Παίζει άσχετα από τις συνέπειες, είτε κερδίζει είτε χάνει, είτε είναι χαρούμενος είτε είναι στεναχωρημένος. Δε μπορεί να μείνει μακριά από το καζίνο, τη λέσχη, το καφενείο, το στοίχημα.

tzogos 1gambling

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μια ύπουλη ασθένεια αφού δεν έχει ορατά σημάδια ή συμπτώματα, όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Ο εθισμένος αρνείται ή υποτιμά το πρόβλημα, κάνει αποτυχημένες βραχυχρόνιες προσπάθειες αποχής, λέει ψέματα, εκλογικεύει.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ

Μύθος & Πραγματικότητα.

Μύθος: Θα πρέπει να παίζω καθημερινά για να θεωρηθώ εθισμένος.

Πραγματικότητα: Ένας εθισμένος τζογαδόρος μπορεί να παίζει συχνά ή σπάνια. Τα τυχερά παιχνίδια είναι «ασθένεια» αν προκαλούν προβλήματα οικονομικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, κοινωνικά.

Μύθος: Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ο παίκτης το αντέχει οικονομικά.

Πραγματικότητα: Τα προβλήματα δεν είναι μόνον οικονομικά. Ο υπερβολικός χρόνος που σπαταλιέται στον τζόγο οδηγεί στη διάλυση του γάμου, στην απώλεια φίλων, στην απομόνωση, στη μείωση της παραγωγικότητας στη δουλειά, στην κατάθλιψη.

Μύθος: Η δυσλειτουργική οικογένεια, ο κακός σύντροφος ή συνέταιρος, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο οδηγούν τον τζογαδόρο στο παιχνίδι.

Πραγματικότητα: Όταν ο τζογαδόρος κατηγορεί τους άλλους για τον εθισμό του, αποφεύγει την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις του και δεν θα αναζητήσει θεραπεία.

Μύθος: Αν ο εθισμένος δημιούργησε χρέη, πρέπει να τον βοηθήσω οικονομικά, για να «ενεργοποιηθεί» το φιλότιμό του.

Πραγματικότητα: Η διάσωση του παίκτη από το χρέος κάνει τα πράγματα χειρότερα, επιτρέποντάς τον να συνεχίσει.

ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ;

Έχεις πρόβλημα εάν:

  1. Αισθάνεσαι την ανάγκη να είσαι μυστικοπαθής σχετικά με το παίξιμό σου. Μπορεί να παίζεις κρυφά ή να λες ψέματα για το ποσό που έπαιξες, νομίζοντας πως οι άλλοι δε θα σε καταλάβουν ή θα τους εκπλήξεις με μια μεγάλη νίκη.
  2. Δε μπορείς να ελέγξεις το παιχνίδι. Μόλις αρχίσεις να κερδίζεις δε μπορείς να διακόψεις. Είσαι καταναγκασμένος να ξοδέψεις και τη τελευταία «δεκάρα», αυξάνοντας το ποντάρισμα μέχρι να κερδίσεις πίσω τα χαμένα ή να αυξήσεις τα κερδισμένα.
  3. Παίζεις ακόμη και όταν δεν έχεις χρήματα. Παίζεις όλο και πιο απελπισμένα για να καλύψεις τις απώλειες. Αφού τελειώσουν τα μετρητά χρησιμοποιείς πιστωτικές κάρτες, παραμελείς λογαριασμούς, δανείζεσαι, πουλάς, κλέβεις.
  4. Οικογένεια και φίλοι ανησυχούν για σένα. Είσαι σε άρνηση σχετικά με το πρόβλημα, αλλά οι σημαντικοί σου άνθρωποι παραπονούνται και συμβουλεύουν.

Ο τζόγος επηρεάζει όλη σου τη ζωή σου. Χρειάζεσαι δύναμη και κουράγιο, ειδικά αν έχεις χάσει πολλά χρήματα ή αν ζεις τεταμένες και διαλυμένες σχέσεις. Δεν είναι αδυναμία να ζητήσεις βοήθεια. Μην απελπίζεσαι και μην το παλεύεις μόνος σου. Η παραδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα.

Στην Όασις, πολλοί άλλοι ήταν ακριβώς όπως εσύ και θεραπεύτηκαν.

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥ

ΤΕΛΙΚΟ ΤΖΟΓΟΣΜήπως κάποιος άνθρωπος σημαντικός για σένα είναι εθισμένος στο τζόγο;

Εάν ναι, τότε ίσως:

  1. Γίνεται όλο και πιο αμυντική η στάση του. Όσο περισσότερο είναι εθισμένος, τόσο περισσότερο υπερασπίζεται τον τζόγο ως τρόπο για να εξοικονομήσει χρήματα. Μπορεί να είναι αμυντικός, μυστικοπαθής ή να κατηγορεί εσένα ή άλλους κοντινούς του ανθρώπους για την ανάγκη του να παίξει. Ίσως σε χρεώνει, ότι δηλαδή παίζει για σένα και ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τη «μεγάλη νίκη» που θα συμβεί σήμερα- αύριο.
  2. Ξαφνικά είναι μυστικοπαθής για τα χρήματα και τα οικονομικά του. Μπορεί να εμφανίσει αιφνίδια επιθυμία ελέγχου των οικονομικών του σπιτιού ή να υπάρξει κάποιο έλλειμμα ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης «έσοδα- έξοδα» είναι σταθερός. Ίσως «μυστηριωδώς» να μειώνονται τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να γίνονται αιτήσεις για ανεξήγητα δάνεια ή προκαταβολές από τη δουλειά. Είναι πιθανό, ταυτόχρονα με αυτή την έλλειψη χρημάτων, να σας κάνει ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ακριβά δώρα, ενώ ταυτόχρονα είχε κοπεί το ηλεκτρικό ή το τηλέφωνο πριν μια εβδομάδα, γιατί ισχυρίστηκε ότι ξέχασε να πληρώσει.
  3. Όλο και πιο απελπισμένα αναζητά χρήματα για να εξυπηρετήσει το τζόγο. Αυξάνονται οι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών, ζητά από φίλους και οικογένεια δανεικά. Κοσμήματα, αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα που είναι εύκολο να δοθούν ως ενέχυρο εξαφανίζονται.

 

Ο εθισμένος χρειάζεται τη στήριξη της οικογένειας για να σταματήσει τον τζόγο. Η απόφαση όμως για να σταματήσει είναι αποκλειστικά δική του. Όσο σκληρό κι αν είναι να βλέπεις ή να ζεις τα αποτελέσματα του τζόγου, δε μπορείς να κάνεις κάποιον να σταματήσει τα τυχερά παιχνίδια. Μπορείς όμως να σταματήσεις να καλύπτεις. Μπορείς να σταματήσεις να είσαι συνεργός.

Οι αγαπημένοι των εθισμένων έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα. Συγκαλύπτουν τον τζόγο και περνούν πολύ χρόνο αστυνομεύοντας τον εθισμένο, στην προσπάθειά τους να τον κρατήσουν μακριά από τον τζόγο. Την ίδια στιγμή είναι έξαλλοι από θυμό για το ρόλο του «αστυνόμου» και κουράζονται από την προσπάθειά τους να κρυφτεί και  να διατηρηθεί η παρωδία της ευτυχισμένης οικογένειας και η υποκρισία. Δανείζουν χρήματα στον εθισμένο, πληρώνουν χρέη, στερούνται τα αντικείμενα που έχουν πωληθεί εν αγνοία τους, πληρώνουν πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς, βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να εξανεμίζονται. Γκρινιάζουν, συμβουλεύουν, κλαίνε, μαλώνουν, βρίζουν, ίσως ακόμη και να δέρνουν τον εθισμένο και συνεχίζουν να πληρώνουν, να του μαγειρεύουν, να τακτοποιούν και να φροντίζουν τα ρούχα και το σπίτι που μένει.

Με άλλα λόγια, από τη μια προσπαθούν να ελέγξουν το τζόγο του ανεπιτυχώς και απ’ την άλλη τον συντηρούν με επιτυχία.

ΣΤΗΝ ΟΑΣΙΣ

  • Ενημερώνουμε σχετικά με τους κινδύνους της εξάρτησης.
  • Κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο η εξάρτηση επηρεάζει τη ζωή του εξαρτημένου.
  • Καθορίζουμε το πρόγραμμα αποθεραπείας.
  • Παρακολουθούμε τον αποθεραπευόμενο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και συμπεριφέρεται.
  • Τον διαπαιδαγωγούμε, με σκοπό η ζωή του να είναι υγιής και ισορροπημένη.
  • Τον παραπέμπουμε σε προγράμματα προσωπικής θεραπείας ή σε ομάδες αμοιβαίας στήριξης, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Α.Α.).
  • Στηρίζουμε και πληροφορούμε τη οικογένειά του.

 

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε σιωπηλά. Υπάρχει βοήθεια. Υπάρχει λύση.

Ευαισθητοποιήσου

Ενημερώσου!